کلید رمز زبان مصریان باستان
بی گمان یکی از مهم ترین و نخستین ابداعات بشر که به برقراری ارتباط و ثبت حرف ها و اندیشه های او کمک می کرد، خط و نوشتار است . خط ها در ابتدا تنها شکلی تصویری داشتند و از چند نقاشی جداگانه تشکیل می شدند . در مرور زمان این تصاویر نمادین تر و ساده تر شدند و البته مفاهیم بیش تری را منتقل می کردند . در جهان باستان چهار خط به این سبک مورد استفاده بودند که عبارت اند از خطوط میخی، چینی، فنیقی و البته هیروگلیف مصری . همراه کارناوال باشید تا با هم با خط هیروگلیف مصری و نحوه کشف رمز آن آشنا شویم .
سنگ روزتا یکی از مهم ترین کشفیات باستانی جهان است که برای باستان شناسان به دریچه ای برای کشف و فهم زبان هیروگلیف بدل شد . رزتا در واقع نوعی سنگ یادبود گرانیتی است که قدمتی حدود ۲۲۰۰ ساله دارد و بر روی آن به سه زبان هیروگلیف مصری، مصری و یونانی نگارش شده است . این لوح یادبود که به زمان بطلمیوس پنجم بر می گردد، راوی کارها و اقدامات نیک این پادشاه مصری است که برای مردم و سرزمین خود انجام داده بود .
شاید برای شما سوال شود چرا باید لوح یادبود رزتا به سه زبان مختلف نوشته شده باشد ؟ نوشتار رایج میان مردم مصر باستان در طی قرن دوم پیش از میلاد، مصری بود، پس طبیعی است که یکی از زبان های سنگ رزتا مصری باشد . از طرفی پادشاهان وقت سرزمین مصری اصالتی یونانی داشتند، بنابراین دیگر خط مورد استفاده خط یونانی بود . خط هیروگلیف مصری نیز خط مرسوم کشیشان معابد مصر بود که برای نگارش متون مذهبی و ارزشمند از آن استفاده می کردند .
در قرن هجدهم میلادی بود که سربازان فرانسوی در حال ساخت قلعه ای نظامی در شهر الرشید مصر بودند . آن ها در حین کار با لوح یادبودی گرانتیتی و سنگین برخوردند که نوشته های روی آن توجه را جلب می کرد . از آن جا که سنگ رزتا نخستین لوح مصری و چندزبانه بود، به سرعت مورد توجه قرار گرفت و پس از آن که ارتش انگلیس فرانسه را شکست داد، سنگ رزتا نیز به تصرف بریتانیا درآمد و به شهر لندن منتقل شد .
پس از آن ها متخصصان، باستان شناسان و دانشمندان بساری بر روی نوشته های سنگ رزتا تمرکز کردند و تلاش کردند تا سر از زبان هیروگلیف مصری آن درآورند . اما ساختار این خط پیچیده تر از آن بود که به راحتی رمزگشایی شود . در نهایت پس از سال ها مطالعه و تحقیق و بررسی این ژان – فرانسوا شامپولیون بود که توانست در تاریخ ۱۸۲۲ میلادی رمز زبان هیروگلیف مصری را کشف کند و این زبان را به همگان بشناساند .
امروزه سنگ روزتا در موزه بریتانیا نگه داری شده و در معرض دید عموم قرار دارد .
دوره تاریخی : باستان
قدمت : قرن دوم پیش از میلاد، سال ۱۹۶ پیش از میلاد
مشخصات : جنس : گرانیت؛ وزن : ۷۷۱ کیلوگرم
ابعاد : طول : ۱۱۲.۳ سانتی متر؛ عرض : ۷۵.۷ سانتی متر؛ قطر : ۲۸.۴ سانتی متر
محل کشف : شهر الرشید یا رزتا، مصر
محل نگهداری : موزه بریتانیا، لندن
منبع : کارناوال
برای مشاهده جدیدترین جواهرات اینجا کلیک کنید .
برچسبانگشتر اولین لوح مصری باستان شناسان باستان شناسی جواهر جواهرات جواهرسازی جواهرسازی بینا خط و نوشتار سنگ سنگ درمانی سنگ روزتا سنگ شناسی سنگ گرانیتی سنگ یادبود گرانیتی کلید رمز زبان مصریان باستان مهم ترین کشفیات باستان مهم ترین کشفیات باستانی مهم ترین کشفیات باستانی جهان موزه بریتانیا نخستین لوح مصری