جلای گوهرها به صورت زیر دسته بندی می شوند و به نحوه بررسی آن ها می پردازیم:

1-جلای فلزی Metallic Luster:
این گونه جلا در فلزات با ضریب شکست بالاتر از 60/2 پدید می آید. مانند جلای طلا، نقره و کانی Pyrite.
2-جلای الماس گونه Ademantine Luster:
این گونه جلا که مقدار کمی از آن جلای فلزی است و در الماس و سنگ هایی که ضریب شکست 90/1 تا 60/2 دارند، پدید می آید. مانند الماس و Cubic Zirconia.
3-جلای شیشه ای Vitreous Luster:
این گونه جلای سنگ ها همانند جلای شیشه می باشد و به طور معمول دارای ضریب شکستی ما بین 90/1 و 30/1 می باشد. از این گونه جلا می توان جلای شیشه، یاقوت و کوارتز را نام برد.
4-جلای واکسی Waxy Luster:
جلای واکسی کمتر از جلای شیشه ای است و به طور تقریبی مات است. مانند جلای فیروزه و “یشم Jadeite”.
5-جلای روغنی Greasy Luster:
در این گونه جلاها، سنگ ها با روغن جلا زده شده اند و یا به صورت طبیعی به صورت جلای روغنی دیده می شوند و دارای جلای براق روغنی می باشند. مانند Nephriteو یا Serpentine.
6-جلای عسلی یا صمغی Resinous Luster:
این گونه جلا از جلای پائین تری برخوردار می باشند. مانند جلای عسل. از نمونه این جلا می توان سنگ “کهربا Amber” را نام برد.
7-جلای مروارید Pearly Luster:
همانطور که از اسم آن پیداست به جلای مروارید گفته می شود. مانند مروارید و قسمت دورنی کف صدف.
8-جلای ابریشمی Silky Luster:
جلایی است که اغلب در سنگ هایی که پدیده چشم گربه ای و یا ستاره ای دارند، دیده می شود. مانند Tiger’s Eyse ,Star a Sapphire.
9-جلای بسیار ضعیف Dull Luster:
به طور معمول این گونه جلاها بر روی سنگ هایی که دارای سختی ضعیف هستند و هنوز صیقل نخورده اند، دیده می شود. مانند گچ و یا فیروزه ای که هنوز صیقل نخورده باشد.
10- پدیده Phenomenon:
در دنیای کانی های گرانبها و نیمه گرانبها عواملی وجود دارند که باعث نمایان شدن پدیده های نادری در سنگ ها می شوند که بسیار زیبا بوده و در نتیجه باعث افزایش قیمت آن گوهر می شود. از عوامل به وجود آمدن این پدیده ها می توان به وجود ناخالصی های سوزنی شکل و هم چنین طرز قرار گرفتن آن ها اشاره کرد که پدیده ستاره ای در یاقوت از نمونه های آن است.
منبع: نشریه طلا، جواهر شماره 96، ساال چهاردهم، صفحه 20